Pagina's

zaterdag 27 november 2010

Vogelveren - Eigenschappen

Op de site (blog.seniorennet.be/careful/archief.php?ID=195279) heb ik het volgende stukje over vogelveren gevonden. Misschien interessant om te weten welke betekenis er schuil gaat achter de veren die je soms vindt. Er staat ook een kleine aanvulling over de dromenvanger tussen.

Veren hebben altijd een grote aantrekkingskracht gehad op de mens. In al haar kleuren en vormen zijn het schatten van de natuur. De veer heeft in meerdere culturen symbolische of magische waarden. Het dragen van veren gaf een bepaald aanzien of werden ingezet als spiritueel medicijn. 
In het oude Egypte was de struisvogelveer een symbool voor Shu, de god van de lucht en Ma’at, de godin van de waarheid. De godin werd altijd afgebeeld met een struisvogelveer in het haar. De veer zelf was haar symbool.
In de Egyptische kunst werd de veer afgebeeld in scènes die zich afspeelden in de zaal van Ma”at. Hier kwamen de overledenen om beoordeeld te worden of ze het leven na de dood waardig waren. De zetel van de ziel, het hart, werd hiertoe gewogen op een balans.
Aan de ene kant het hart, aan de andere kant de struisvogelveer. Als het hart vrij zou zijn van zonden zou het lichter zijn dan de veer. Andere goden die de ceremonie bijwoonden hielden vieren in hun hand.



Het gebruik van veren is het meest bekend van de indianen. In hun optiek heeft alles op aarde een ziel. Of het nu om stenen, grond, bomen, dieren of mensen gaat, elk heeft een eigen persoonlijkheid. Het geeft hun verbondenheid met de natuur aan en zij geloven dat de lessen van het leven zijn hierin zijn af te lezen.
Daar vogels in de lucht leven worden ze gezien als de verbintenis tussen hemel en aarde en als boodschapper tussen deze twee werelden.
Elke soort heeft zijn eigen karakter en een eigen boodschap. Daar veren worden gezien als het “haar” van de vogel en de spirituele kracht zich volgens de indianen in het haar bevindt, geven veren spirituele kracht.
De veer van de Arend is de boodschapper van het leven. De veer is wit met een zwarte top. In deze tweedeling zien zij de bron van het leven: man en vrouw, licht en donker, zomer en winter, leven en dood. De veer wordt geschonken tijdens passage riten zoals het afronden van een studie of het verkrijgen van een stamnaam.
Als een Arendveer wordt gevonden wordt deze met ceremonieel opgepakt. De veer wordt dan gezien als een boodschap van de grote geest, die zich tijdens de ceremonie zal openbaren.

Het is traditioneel om boven de wieg van een baby een dromenvanger te hangen met een veer in het midden. Terwijl de baby ziet hoe de veer danst in de wind krijgt het de eerste les van het leven: De veer als symbool voor de adem, essentieel voor het leven.

In vroegere tijden werden vogels gevangen om een enkele veer te plukken. Ze gebruikten daartoe pijlen met stompe punten. Hierdoor werd de vogel tijdelijk uitgeschakeld en kon later weer zijn weg gaan. Met bloed besmeurde veren verliezen namelijk al hun kracht. Ook werden vogels wel tam gemaakt door ze te voeren.

Veren kunnen worden ingezet om je magie kracht te geven. Als symbool voor het element lucht brengen ze je de kracht van de betreffende vogel. De betekenis van een veer kun je ontdekken door de vogel die de veer heeft geschonken te bestuderen. Zijn levenswijze en karakteristieken vertellen je zijn boodschap.
Als je een veer vindt is het interessant om stil te staan bij het moment; waarom vind je juist nu, op deze plek die veer? Welke boodschap kun je er in vinden?
 

Om je op gang te brengen volgen hier enige trefwoorden en slagzinnen die passen bij verschillende vogels.

Kip/Haan: De start van iets nieuws, antwoorden vinde
n die anderen niet zien,  
Eend: Waterenergie, door emoties heen kunnen kijken.   
Kalkoen: Opoffering voor een hoger doel, een geschenk oogsten.
Duif: brengt vrede en liefde, begrip van zachtheid.
Ekster: intelligentie. De balans tussen licht en donker, geluk
Buizerd: Dood en wedergeboorte, nieuwe visie
Uil: Maanmagie, wijsheid, berichtgever van het verborgene.
Patrijs: Vruchtbaarheid, zelfstandig werken, vrouwelijke energie.
Mus: verlangen, manifestatie van nieuwe liefde.
Meeuw: De kracht van het samenzijn, bescherming.
Kauw: monogamie, aanpassingsvermogen.

dinsdag 23 november 2010

Dromenvangers - Het ontstaan van de dromenvanger

Legendes over de dromenvangers

Er bestaan verschillende verhalen over het ontstaan van de dromenvanger. Hieronder staan drie versies over Indiaanse legendes.
(Gevonden op de site: www.catharinaweb.nl)

Nokomis:
Een spin was rustig bezig om binnen zijn eigen ruimte een web te weven. Het was naast de slaapplaats van Nokomis, de oude grootmoeder.
Iedere dag bekeek de grootmoeder de spin met veel plezier terwijl hij rustig doorging met het weven van zijn web. Op een dag , terwijl zij rustig het werk van de spin zat te bekijken kwam haar kleinzoon binnen. "Nokomis-iya" schreeuwde hij terwijl hij naar de spin staarde. Hij stormde op de spin af met in zijn hand een schoen om hem te vermorzelen. "No-keegwa" fluisterde de oude dame, doe hem geen pijn.
"Nokomis, waarom bescherm je de spin?" vroeg de jongen.

De oude vrouw glimlachte maar gaf geen antwoord. Toen de jongen weg was kwam de spin naar de vrouw toe en bedankte haar voor het redden van zijn leven. Hij zei "al vele dagen heb je mij een web zien weven, en je bewonderde mijn werk. Als dank voor het redden van mijn leven wil ik je een cadeau geven". Hij glimlachte en ging verder met het weven van zijn web.
Al snel scheen het maanlicht op het prachtige web dat de spin zo kunstig had geweven. "Kijk" zei de spin, "Zie je hoe ik het web weef en ieder  draadje aan de volgende vastmaak? Dit web maak ik im slechte dromen te vangen. Alleen de goede dromen kunnen door de ruimtes tussen de webdraden heen. Dit is mijn geschenk aan jou."

Iktomi:
Toen de wereld nog jong was, kreeg een oude Lakota-man een visioen. Iktomi, de leraar van wijsheid, verscheen aan hem in de vorm van een spin. Iktomi begin in een oude taal te vertellen over de cirkel van het leven, hoe we als baby geboren worden en van kinderen doorgroeiten naar volwassenen. Uiteindelijk worden we oude en moet er voor ons gezorgd worden als voor een baby, en is de cirkel weer rond.
Iktomi pakte een vogelnest uit een boom, dat gemaakt was van wilgentakken en paardenhaar. Er zaten ook veren in. Iktomi begon een web te spinnen in de ronde vorm van het nest. Hij vertelde over de lessen van de Great Spirit en de harmonieze kracht van de natuur. Toen Iktomi klaar was, gaf het het web aan de oude Laktoka-man. Het web was een perfecte cirkel en er zat een gat in het midden.
"Als je in de Great Spirit gelooft," vertelt Iktomi, "zal het web goede dromen en ideeen vangen, en de slechte zullen door het gat verdwijnen. Gebruik het web om je mensen en jezelf te helpen om je doel te bereiken en om ideeen, dromen en visioenen goed te gebruiken."
De oude Laktoka-man deelde zijn visioen met zijn stam en nog steeds gebruiken vele mensen de dromenvanger als het web van het leven. Het wordt in onze huizen of boven het bed gehangen om dromen en visioenen te schiften. De goede dromen worden gevangen in het web van het leven en blijven daarin, de slechte vliegen weg door het gat in het midden.

Ojibwe:
In de oude wereld van de Ojibwe Natie, woonden alle stammen op een plaats genaamd Turtle Island. Volgens de oude Ojibwe verhalenvertellers, zorgde Asibikaashi (spinnenvrouw) voor alle kinderen. Maar om een voorspelling te vervullen, verspreidden alle stammen zich over de vier windhoeken van Noord-Amerika. Asibikaashi moest hierdoor veel reizen om voor al haar kinderen te blijven zorgen en dat was heel vermoeiend. Om Asibikaashi te helpen, gingen de Indiaanse moeders, zusters en grootmoeders zelf de magische webben voor de nieuwe baby's weven. Sindsdien maken de Indianen zelf dromenvangers.
Over Asibikaashi wordt verteld, dat ze eens de zon terugbracht bij de mensen. Als je bij zonsopkomst op zoek gaat naar Asibikaashi's web, dan kun je zien hoe het glinsterende dauw op het web elke zonsopgang vangt.

vrijdag 19 november 2010

Dromenvangers - uitleg

Wat zijn dromenvangers?

Door een dromenvanger boven het bed te hangen zou deze, volgens de legende van de Indianen, de `goede` dromen vast houden en de `slechte` dromen weghalen door middel van de eerste zonnestralen. 
Een dromenvanger (ofwel 'Dreamcather') bestaat meestal uit een ring of meerdere ringen met daarin een web, waar de nare dromen worden opgevangen en vastgehouden, waarna ze vernietigd worden door de eerste zonnestralen. Verder bestaat de dromenvanger uit kraaltjes en veertjes waar de goede dromen langs "vallen" op de ontvanger.

Verder heb ik nog een andere uitleg gevonden, maar in principe komen ze op hetzelfde neer.

Volgens de traditie van de Indianen zijn bepaalde dromen bestemd voor specifieke personen en bevatten ze boodschappen die alleen voor hen bedoeld zijn. De dromenvanger kan niet voorkomen dat deze dromen hun bestemming bereiken, deze dromen zullen altijd door het web glippen, zodat de belangrijke boodschappen  & symbolen wel door de dromer ontvangen worden. Nare dromen zweven ongecontroleerd rond en kunnen slapende mensen lastigvallen. Door een dromenvanger op te hangen, vangt deze de nare dromen op, waarna ze vernietigd worden door de eerste zonnestralen. Deze droom kan de dromer niet meer achtervolgen of op zoek gaan naar een andere dromer.
Als een dromenvanger boven het bedje van een baby gehangen wordt, zal deze alle `slechte` dingen zoals nare dromen, boze geesten en ziektes etc. opvangen en vernietigen.

Zelf hebben we nu 3 soorten dromenvangers. Een hele mooie van katoen, en 2 dromenvangers met spiegeltjes en hartjes in de kleuren roze en paars. Binnenkort wordt dit aangevuld met 2 hele mooie dromenvangers met wolvenafbeeldingen.

zondag 14 november 2010

Chakra's - Waar staan ze voor?


Een klein stukje over de zeven hoofdchakra's en waar ze voor staan. Misschien dat ik hem later nog aanvul, mocht dat nodig zijn.

1e Chakra: De basis of wortelchakra. Deze staat voor verbinding met de aarde en voor levenskracht, overleven en materiele zekerheid. De kleur is rood.

2e Chakra: Het sacraalchakra heeft te maken met emoties, gevoelens, creativiteit en seksualiteit. Het geeft aan hoe je omgaat met emoties en met je omgeving. De kleur is oranje.
 

3e Chakra: De zonnevlechtchakra heeft te maken met (wils)kracht, energie en positiviteit. Het transformeert
emoties tot een wil en een doel. De kleur is geel.

4e Chakra: Het hartchakra zorgt ervoor dat de onderste 3 met de bovenste 3 chakra's worden verbonden.
Het staat voor liefde en harmonie voor jezelf en voor anderen. De kleur is groen, maar kan ook roze zijn.

5e Chakra: Het keelchakra staat voor communicatie en je gevoelens kunnen uitdrukken. De kleur is blauw.

6e Chakra: Het voorhoofdchakra ofwel derde oog staat voor helderheid, waarnemen en intuitie. De kleur is indigo.

7e Chakra: Het kruinchakra staat in verbinding met het universum. Het staat voor kosmisch bewustzijn, het weten dat men deel uitmaakt van het groter geheel. De kleur is violet, wit of wit-goud.



Op onze site verkopen we mooie chakra-kaarsen. Ze zitten in een stevig glas, ruiken heerlijk  en branden wel 100 uren! (www.littlespecials.nl)

dinsdag 9 november 2010

Chakra's

Vorige week zijn er een paar mooie nieuwe zilveren sieraden binnengekomen met 7 Chakra edelsteentjes. Misschien leuk om daar iets meer over te vertellen.

Wat zijn Chakra's?

Chakra's zijn centra van energie, die zich op de middellijn van het lichaam bevinden, zowel aan de voor- als aan de achterkant. Chakra is Sanskriet voor "wiel". De Chakra's nemen energie op uit het ons omringende krachtveld en transporteren dit naar de lichaamsdelen en organen van het dichtsbijzijnde Chakra.
Ieder Chakra staat opzichzelf, maar is tegelijk met de andere verbonden. Het is van belang dat alle chakra's in balans zijn, zodat de levensenergie goed kan doorstromen. Is er een chakra uit balans, door lichamelijke of psychische spanningen, dan is er sprake van een evenwichtsstoring van het energieveld, wat weer tot ziektes kan leiden.
Het lichaam heeft vele chakrapunten, maar er zijn 7 hoofdchakra's.
  • 1e Chakra (basis- of wortelchakra): kleur rood
  • 2e Chakra (sacraalchakra): kleur oranje
  • 3e Chakra (zonnevlechtchakra): kleur geel
  • 4e Chakra (hartchakra): kleur groen of roze
  • 5e Chakra (keelchakra): kleur blauw
  • 6e Chakra (voorhoofdchakra of derde oog): kleur indigo
  • 7e Chakra (kruinchakra): kleur wit of violet
In een volgend stukje zal ik er iets meer over vertellen.

 











vrijdag 5 november 2010

Zorgenpoppetjes - Worrydolls

Zorgenpoppetjes

Zorgenpoppetjes - GrootEr is een legende in de hooggelegen bergdorpjes van Guatemala. De legende leert dat als je een probleem hebt, dan kun je dat aan een zorgenpoppetje vertellen. Voordat je gaat slapen, vertel je het probleem aan een poppetje. Dan stop je het poppetje onder je kussen. En terwijl je slaapt, lossen de poppetjes je problemen op!

Volgens de maaksters werken de poppetjes goed, mits je ze op de juiste manier gebruikt. Andere toepassingen zijn:
  • Een poppetje in de portemonnee zorgt ervoor dat je weinig geld uitgeeft.
  • Een poppetje in de auto zorgt voor bescherming.
  • Een poppetje aan een ketting zorgt voor gezondheid.
  • Een poppetje in de linkerzak van broek of jas zorgt voor passie.
Worry Dolls/ Zorgenpoppetjes (Handgemaakt)(Informatie van de Wereldwinkel)

donderdag 4 november 2010

Agenda's 2011

Het einde van het jaar komt weer in zicht. Misschien een goede tijd om je alvast te verdiepen in de vele leuke en speciale agenda's voor komend jaar. Ik zal er een paar beschrijven. Uiteraard te koop in onze webshop. (www.littlespecials.nl)

Maanagenda 2011 (ringband)
In deze Maanagenda staat informatie over de invloed van de maan op ons dagelijks leven. Deze populaire agenda is goed te gebruiken door mensen die niet zoveel van astrologie afweten. De invloeden van de maan en de dierenriemtekens zijn dagelijks af te lezen.
De Maanagenda geeft aan welke dagen het beste zijn voor relaties, tuinieren, het gebruik van bepaalde voeding, welke dagen persoonlijke huidverzorging het beste effect heeft, wat het beste tijdstip is om te solliciteren, uitstapjes te maken en zelfs om huishoudelijke karweitjes soepeler te laten verlopen. Veel voorkomende activiteiten zijn met een symbool aangegeven.
Iedereen weet dat de maan het leven op aarde beinvloed, zoals het eb- en vloedritme van de zee, de vochtbalans in ons lichaam en dat van dieren en planten. Deze agenda geeft je daarbij hulpmiddelen om je energie te verdelen over de 12 maantekens, zodat je balans van rust en activiteit in harmonie komt. Wat de basis is voor een goede gezondheid.

Reiki Agenda 2011
De Reiki agenda maakt het mogelijk om de Reiki kracht, de stromende levensenergie te integreren in het dagelijkse leven. De Reiki agenda staat vol praktische tips en aanwijzingen om de Universele levensenergie te laten stromen.
De Reiki agenda is bedoeld voor iedereen die professioneel met Reiki werkt, of er in geïnteresseerd is.





Astrologische Agenda 2011 (ringband)
Het thema voor de agenda van 2011 is: Werk en Beroep in de horoscoop. De lezer kan kennis nemen van de verschillende visies, werkwijzen en ervaringen van diverse astrologen en zelf een beeld vormen over dit thema.
De agenda heeft een praktische indeline en lay-out:
  • 7 dagen op 2 pagina`s (4 dagen links en 3 dagen rechts)
  • mooie kwaliteit off-white papier
  • ringband
  • formaat: 15,8 x 10,5 cm
Per dag planeetstanden, aspecten, tekenwisselingen, declinatie-aspecten, tijdstippen van retrograde en direct gang van planeten, Void of Course Maan, tijden van opkomst en ondergang van de zon, de maan en de maanfasen. Een aanrader voor elke astroloog!   

      Heksenagenda 2011
De Heksen Agenda 2011 biedt informatie over specifieke feest- en gedenkdagen, astronomische en astrologische gebeurtenissen, constellaties van de zon en de maan, diverse recepten en rituelen die - in een ver verleden ontstaan - hun waarde voor de moderne heks van nu allerminst hebben verloren. Ook bevat de Heksen Agenda 2011 vele wetenswaardigheden over festivals, bijeenkomsten, recente ‘heksenliteratuur’ enz.
Door zijn schitterende en onthullende illustraties is de Heksen Agenda 2011 een onmisbare almanak voor alle Heksen.











Leven in balans Agenda 2011
De agenda voor vrouwen die op zoek zijn naar de balans tussen leven en geleefd worden. Komend jaar word je er elke week bij geholpen: je zoektocht naar wat echt is en wat ertoe doet. Met het thema `Leef in balans!` inspireert de Vrouwenagenda je om je dagelijks leven te zien in het licht van de Bijbel en van daaruit je keuzes voor vandaag te maken.
De Vrouwenagenda is een populaire agenda voor vrouwen. De agenda staat vol prachtige teksten, mooie foto`s en illustraties. Op veler verzoek verschijnt hij dit jaar ook in zakformaat. (11cm x 15 cm)
Ook is er extra veel schrijfruimte gereserveerd, wat de agenda tot een persoonlijk bewaardocument maakt.


Wijsheid Agenda 2011
De agenda`s nemen al jaren een bijzondere plaats in binnen de uitgaven van Paulo Coelho. Anne Kristin Hagesather tekende opnieuw schitterende illustraties die in kleur zijn afgedrukt. De agenda staat vol mooie citaten van Paulo Coelho.





maandag 1 november 2010

Edelstenen - kiezen

Hoe kies je een edelsteen?


Er zijn een aantal manieren om een steen uit te kiezen die bij je past. Kies je er zelf een uit, vertrouw dan op je intuïtie, waarschijnlijk kies je dan de steen die op dat moment in je leven goed bij je past. Ook kun je een steen kiezen op genezende werking. Weet dan wel dat edelstenen als aanvullende behandeling gezien moeten worden. Bij klachten altijd een arts waarschuwen. Gekregen stenen zijn eigenlijk altijd goed, zeker als de gever jou in gedachten had bij het kiezen. Als je er echt niet uitkomt is de lijst met geboortestenen uit het 'Kristallenboek' van Judy Hall een goed uitgangspunt. Hieronder volgt deze lijst, ook hier heb ik een selectie gemaakt en alleen de wat bekendere edelstenen genoteerd.


Steenbok (22 dec - 19 jan): onyx, amber, azuriet, carneool, fluoriet, granaat, groen en zwart toermalijn, labradoriet, magnetiet, malachiet, kwarts, robijn, rookkwarts, turkoois.

Waterman (20 jan - 18 feb): aquamarijn, amethyst, amber, angeliet, blauw celestiet, blauw obsidiaan, chrysopraas, fluoriet, labradoriet, magnetiet, maansteen.

Vissen (19 feb - 20 maart): maansteen, amethyst, aquamarijn, beryl, bloedsteen, blue lace agaat, calciet, chrysopraas, fluoriet, labradoriet, maansteen, turkoois, zonnesteen.

Ram (21 maart- 19 april): robijn, diamant, amethyst, aquamarijn, aventurien, bloedsteen, carneool, citrien, diamant, vuuragaat, granaat, jaspis, kunziet, magnetiet, roze toermalijn, topaas.

Stier ( 20 april - 20 mei): smaragd, topaas, aquamarijn, azuriet, diamant, kunziet, lapis lazuli, malachiet, rozenkwarts, rhodoniet, saffier, seleniet, tijgeroog, toermalijn.

Tweelingen (21 mei - 20 juni): toermalijn, agaat, aquamarijn, calciet, chrysopraas, citrien, groen obsidiaan, groen toermalijn, saffier, serpentijn, toermalijn-kwarts, rutiel-kwarts, tijgeroog, topaas.

Kreeft (21 juni - 22 juli): maansteen, parel, amber, beryl, carneool, calciet, chalcedon, chryspraas, smaragd, opaal, roze toermalijn, rhodoniet, robijn, mosagaat, vuuragaat.

Leeuw (23 juli - 22 aug): kattenoog, tijgeroog, robijn, amber, carneool, citrien, smaragd, vuuragaat, granaat, gouden beryl, groene en roze toermalijn, kunziet, larimar, onyx, oranje calciet, rood obsidiaan, rhodochrosiet, robijn, topaas, turkoois.

Maagd (23 aug - 22 sept): amazoniet, amber, blauw topaas, carneool, chrysocolla, citrien, granaat, magnetiet, maansteen, mosagaat, opaal, purper obsidiaan, rutielkwarts, saffier, sodaliet.

Weegschaal (23 sept - 22 okt): saffier, opaal, ametrien, aquamarijn, aventurien, bloedsteen, smaragd, groene toermalijn, jade, kunziet, lapis lazuli, mahonie obsidiaan, maansteen, peridot, saffier, topaas, zonnesteen.

Schorpioen (23 okt - 21 nov): topaas, malachiet, aquamarijn, beryl, smaragd, granaat, groen toermalijn, kunziet, maansteen, obsidiaan, rhodochrosiet, robijn, turkoois.

Boogschutter (22 nov - 21 dec): topaas, turkoois, amethyst, azuriet, blue lace agaat, chalcedon, granaat, goudglanzend obsidiaan, labradoriet, lapis lazuli, malachiet, sneeuwvlok obsidiaan, roze toermalijn, robijn, rookkwarts, sodaliet.