Pagina's

woensdag 6 oktober 2010

Wierook - Gebruik

Hier volgt een kort stukje over welke soorten wierook er zijn en hoe deze te gebruiken.
  • Wierookstokjes
  • Wierookkegeltjes
  • Korrelwierook

Wierookstokjes: Van oorsprong komen de wierookstokjes uit India. Nog steeds komt het merendeel daar vandaan. Maar ook uit Japan, China en Tibet. Er zit echter veel verschil in kwaliteit. Doordat er vaak synthetische stoffen aan toe worden gevoegd, wordt de kwaliteit een stuk minder. Je kunt het beste wierook kopen die uit natuurlijke stoffen bestaan.

Gebruik: Je kunt wierookstokjes in de daarvoor bestemde wierookbranders gebruiken, maar je kunt ze ook in bijvoorbeeld een plantenbak steken. Steek het uiteinde van het stokje aan en blaas na een paar seconden de vlam uit, dan brandt hij vanzelf op.





Wierookkegeltjes: Wierookkegeltjes, of ook bekend onder de naam 'Cones', bestaan uit wierookgruis dat vermengt wordt met etherische olien, harsen, kleefstoffen en bindmiddel.

Gebruik: Ook hier kun je speciale wierookbranders gebruiken. Je hebt de grote branders waar je en stokjes en kegeltjes in kunt branden, maar je hebt ook kleine brandertjes waar je alleen kegeltjes in kunt doen. Steek het uiteinde van het kegeltje aan en blaas de vlam na een paar seconden uit. Soms is nodig om een beetje te wapperen met je handen of met een veer, of te blazen om hem goed te laten gloeien.

Korrelwierook: Deze wierook wordt al honderden jaren op de zelfde ambachterlijke wijze gemaakt. Deze zuivere korrelwierook wordt gemaakt van harsen van bepaalde bomen en struiken, geurende kruiden, specerijen en essentiele olien. De basis ingredienten zijn: Benzoin, Myrrhe en Olibanum.
Elk mengsel bevat verder zijn eigen specifieke toevoegingen.

Gebruik: Deze zijn wat lastiger te gebruiken dan de stokjes of de kegeltjes. Als eerste heb je een vuurvaste schaal nodig en het liefst ook kooltjes. Om de schaal mooi te houden is het aan te raden om er eerst een laagje zand in te leggen. Hierop leg je het kooltje die echt gloeiend heet moet zijn voordat je er de korrelwierook op strooit. Na afloop is het van belang dat je het kooltje afkoelt in water. Maar pas op, hij blijft vrij lang heel heet!