Pagina's

donderdag 14 oktober 2010

Zelf wierook maken

Het volgende stukje zal ik iets vertellen over het zelf maken van wierook.

Allereerst het maken van losse wierook. Je zoekt bloemen, kruiden, bladeren of vruchten (zie voor voorbeelden de lijst met werkingen of eigenschappen die ik hiervoor geplaatst heb). Deze hang je te drogen op een warme droge plaats, dit duurt ongeveer 2 weken, maar je kunt ze ook drogen in de oven, op de laagste stand (max.50ºc). Laat hierbij de deur van de oven een stukje open staan om het vocht te laten ontsnappen.

Eenmaal goed droog, zijn ze klaar om fijn te malen in bijvoorbeeld een vijzel. De gedroogde kruiden kun je
het beste bewaren in een goed afgesloten (houten) kistje, maar ook leuk is om ze te bewaren in mooie flessen. Als ze goed luchtdicht verpakt zijn kun je de kruiden ongeveer 9 maanden tot wel een jaar bewaren.

De volgende stukjes heb ik gemakshalve gekopiëerd van andere sites. Ik heb daar namelijk echt geen verstand van. Bijgevoegd de links waar ik de stukjes gevonden heb.


Voor het maken van staafjes en kegeltjes gaat men iets anders te werk. De kruiden worden net als hierboven beschreven gedroogd en heel erg fijn gemalen. Daarna wordt het gemengd met een plakkerige, brandbare substantie die wordt uitgesmeerd tot een vel. Dit wordt een tijdlang gedroogd en dan op staafjes of tot kegeltjes gerold. Daarna gaat het drogen weer verder tot de wierook helemaal hard is.

Als je die losse wierook ingrediënten wilt binden tot korrels kun je daarvoor harsen gebruiken. Met name arabische gom is hiervoor zeer geschikt.
Stamp de hars fijn en los ze op in een heel klein beetje water (niet te veel want dan wordt het te vloeibaar en heb je er niets aan), als je zo een hele dikke stroopachtige substantie hebt verkregen meng je je ingrediënten erdoorheen en maak je er kleine korrels van die je laat drogen.

Heb je geen zin om zelf wierook te maken, kun je het natuurlijk ook gewoon bij ons bestellen.
Wij verkopen diverse soorten, maar voornamelijk wierook van Sai Baba Nag Champa.
http://www.littlespecials.nl/