Pagina's

zaterdag 27 november 2010

Vogelveren - Eigenschappen

Op de site (blog.seniorennet.be/careful/archief.php?ID=195279) heb ik het volgende stukje over vogelveren gevonden. Misschien interessant om te weten welke betekenis er schuil gaat achter de veren die je soms vindt. Er staat ook een kleine aanvulling over de dromenvanger tussen.

Veren hebben altijd een grote aantrekkingskracht gehad op de mens. In al haar kleuren en vormen zijn het schatten van de natuur. De veer heeft in meerdere culturen symbolische of magische waarden. Het dragen van veren gaf een bepaald aanzien of werden ingezet als spiritueel medicijn. 
In het oude Egypte was de struisvogelveer een symbool voor Shu, de god van de lucht en Ma’at, de godin van de waarheid. De godin werd altijd afgebeeld met een struisvogelveer in het haar. De veer zelf was haar symbool.
In de Egyptische kunst werd de veer afgebeeld in scènes die zich afspeelden in de zaal van Ma”at. Hier kwamen de overledenen om beoordeeld te worden of ze het leven na de dood waardig waren. De zetel van de ziel, het hart, werd hiertoe gewogen op een balans.
Aan de ene kant het hart, aan de andere kant de struisvogelveer. Als het hart vrij zou zijn van zonden zou het lichter zijn dan de veer. Andere goden die de ceremonie bijwoonden hielden vieren in hun hand.Het gebruik van veren is het meest bekend van de indianen. In hun optiek heeft alles op aarde een ziel. Of het nu om stenen, grond, bomen, dieren of mensen gaat, elk heeft een eigen persoonlijkheid. Het geeft hun verbondenheid met de natuur aan en zij geloven dat de lessen van het leven zijn hierin zijn af te lezen.
Daar vogels in de lucht leven worden ze gezien als de verbintenis tussen hemel en aarde en als boodschapper tussen deze twee werelden.
Elke soort heeft zijn eigen karakter en een eigen boodschap. Daar veren worden gezien als het “haar” van de vogel en de spirituele kracht zich volgens de indianen in het haar bevindt, geven veren spirituele kracht.
De veer van de Arend is de boodschapper van het leven. De veer is wit met een zwarte top. In deze tweedeling zien zij de bron van het leven: man en vrouw, licht en donker, zomer en winter, leven en dood. De veer wordt geschonken tijdens passage riten zoals het afronden van een studie of het verkrijgen van een stamnaam.
Als een Arendveer wordt gevonden wordt deze met ceremonieel opgepakt. De veer wordt dan gezien als een boodschap van de grote geest, die zich tijdens de ceremonie zal openbaren.

Het is traditioneel om boven de wieg van een baby een dromenvanger te hangen met een veer in het midden. Terwijl de baby ziet hoe de veer danst in de wind krijgt het de eerste les van het leven: De veer als symbool voor de adem, essentieel voor het leven.

In vroegere tijden werden vogels gevangen om een enkele veer te plukken. Ze gebruikten daartoe pijlen met stompe punten. Hierdoor werd de vogel tijdelijk uitgeschakeld en kon later weer zijn weg gaan. Met bloed besmeurde veren verliezen namelijk al hun kracht. Ook werden vogels wel tam gemaakt door ze te voeren.

Veren kunnen worden ingezet om je magie kracht te geven. Als symbool voor het element lucht brengen ze je de kracht van de betreffende vogel. De betekenis van een veer kun je ontdekken door de vogel die de veer heeft geschonken te bestuderen. Zijn levenswijze en karakteristieken vertellen je zijn boodschap.
Als je een veer vindt is het interessant om stil te staan bij het moment; waarom vind je juist nu, op deze plek die veer? Welke boodschap kun je er in vinden?
 

Om je op gang te brengen volgen hier enige trefwoorden en slagzinnen die passen bij verschillende vogels.

Kip/Haan: De start van iets nieuws, antwoorden vinde
n die anderen niet zien,  
Eend: Waterenergie, door emoties heen kunnen kijken.   
Kalkoen: Opoffering voor een hoger doel, een geschenk oogsten.
Duif: brengt vrede en liefde, begrip van zachtheid.
Ekster: intelligentie. De balans tussen licht en donker, geluk
Buizerd: Dood en wedergeboorte, nieuwe visie
Uil: Maanmagie, wijsheid, berichtgever van het verborgene.
Patrijs: Vruchtbaarheid, zelfstandig werken, vrouwelijke energie.
Mus: verlangen, manifestatie van nieuwe liefde.
Meeuw: De kracht van het samenzijn, bescherming.
Kauw: monogamie, aanpassingsvermogen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Heel interessant, nooit zo bij veren stil gestaan. Dank daarvoor~.