Pagina's

dinsdag 23 november 2010

Dromenvangers - Het ontstaan van de dromenvanger

Legendes over de dromenvangers

Er bestaan verschillende verhalen over het ontstaan van de dromenvanger. Hieronder staan drie versies over Indiaanse legendes.
(Gevonden op de site: www.catharinaweb.nl)

Nokomis:
Een spin was rustig bezig om binnen zijn eigen ruimte een web te weven. Het was naast de slaapplaats van Nokomis, de oude grootmoeder.
Iedere dag bekeek de grootmoeder de spin met veel plezier terwijl hij rustig doorging met het weven van zijn web. Op een dag , terwijl zij rustig het werk van de spin zat te bekijken kwam haar kleinzoon binnen. "Nokomis-iya" schreeuwde hij terwijl hij naar de spin staarde. Hij stormde op de spin af met in zijn hand een schoen om hem te vermorzelen. "No-keegwa" fluisterde de oude dame, doe hem geen pijn.
"Nokomis, waarom bescherm je de spin?" vroeg de jongen.

De oude vrouw glimlachte maar gaf geen antwoord. Toen de jongen weg was kwam de spin naar de vrouw toe en bedankte haar voor het redden van zijn leven. Hij zei "al vele dagen heb je mij een web zien weven, en je bewonderde mijn werk. Als dank voor het redden van mijn leven wil ik je een cadeau geven". Hij glimlachte en ging verder met het weven van zijn web.
Al snel scheen het maanlicht op het prachtige web dat de spin zo kunstig had geweven. "Kijk" zei de spin, "Zie je hoe ik het web weef en ieder  draadje aan de volgende vastmaak? Dit web maak ik im slechte dromen te vangen. Alleen de goede dromen kunnen door de ruimtes tussen de webdraden heen. Dit is mijn geschenk aan jou."

Iktomi:
Toen de wereld nog jong was, kreeg een oude Lakota-man een visioen. Iktomi, de leraar van wijsheid, verscheen aan hem in de vorm van een spin. Iktomi begin in een oude taal te vertellen over de cirkel van het leven, hoe we als baby geboren worden en van kinderen doorgroeiten naar volwassenen. Uiteindelijk worden we oude en moet er voor ons gezorgd worden als voor een baby, en is de cirkel weer rond.
Iktomi pakte een vogelnest uit een boom, dat gemaakt was van wilgentakken en paardenhaar. Er zaten ook veren in. Iktomi begon een web te spinnen in de ronde vorm van het nest. Hij vertelde over de lessen van de Great Spirit en de harmonieze kracht van de natuur. Toen Iktomi klaar was, gaf het het web aan de oude Laktoka-man. Het web was een perfecte cirkel en er zat een gat in het midden.
"Als je in de Great Spirit gelooft," vertelt Iktomi, "zal het web goede dromen en ideeen vangen, en de slechte zullen door het gat verdwijnen. Gebruik het web om je mensen en jezelf te helpen om je doel te bereiken en om ideeen, dromen en visioenen goed te gebruiken."
De oude Laktoka-man deelde zijn visioen met zijn stam en nog steeds gebruiken vele mensen de dromenvanger als het web van het leven. Het wordt in onze huizen of boven het bed gehangen om dromen en visioenen te schiften. De goede dromen worden gevangen in het web van het leven en blijven daarin, de slechte vliegen weg door het gat in het midden.

Ojibwe:
In de oude wereld van de Ojibwe Natie, woonden alle stammen op een plaats genaamd Turtle Island. Volgens de oude Ojibwe verhalenvertellers, zorgde Asibikaashi (spinnenvrouw) voor alle kinderen. Maar om een voorspelling te vervullen, verspreidden alle stammen zich over de vier windhoeken van Noord-Amerika. Asibikaashi moest hierdoor veel reizen om voor al haar kinderen te blijven zorgen en dat was heel vermoeiend. Om Asibikaashi te helpen, gingen de Indiaanse moeders, zusters en grootmoeders zelf de magische webben voor de nieuwe baby's weven. Sindsdien maken de Indianen zelf dromenvangers.
Over Asibikaashi wordt verteld, dat ze eens de zon terugbracht bij de mensen. Als je bij zonsopkomst op zoek gaat naar Asibikaashi's web, dan kun je zien hoe het glinsterende dauw op het web elke zonsopgang vangt.

Geen opmerkingen: