Pagina's

dinsdag 25 januari 2011

Julejaar - uitleg

Nieuw binnen zijn de mooie Natuurlijke inzichtkaarten van het Julejaar. Ze worden geleverd in een mooi houten kistje. Het zijn 77 kaarten die je elke dag kunt gebruiken of tijdens een feest uit het Julejaar. 
Op de voorkant staat een afbeelding uit de natuur en op de achterkant staat een opwekkende positieve spreuk.

(Uitleg over het Julejaar heb ik gekopiëerd van www.julejaar.nl/)

De natuurlijke tijdsindeling

Het Julejaar is geïnspireerd op de oude matriarchale maankalenders. Het telt 13 maanden van 28 dagen, dat is onze emotionele bio-ritme. Om de 365 dagen vol te maken is er een extra dag: de Juledag op 20 december. Elk jaar is hetzelfde en heeft precies 52 weken + één dag. De naam Julejaar is ontleend aan de Germaanse naam voor het midwinterfeest op 21 december, de dag dat Het Julejaar begint én de dag dat het licht terugkomt. Dit is een hoopgevend moment en voelt als een geschikt begin van een nieuw jaar.De maanden zijn vernoemd naar een godin en god die het verhaal vertellen van de jaarcyclus. Ze hebben ook een thema en een boom die de kwaliteit van die maand tot uitdrukking brengen. Samen vertegenwoordigen zij de kringloop van de natuur en vertellen jou wanneer het de beste tijd voor iets is.
Het jaar is als een cirkel vormgegeven om aan te geven dat tijd cyclisch is, een eeuwige, natuurlijke kringloop. In die cyclus komt elke dag, elke week, elke maand, elk seizoen en elk jaar steeds weer terug. Er is dus een onuitputtelijke voorraad aan tijd – voor iedereen – en geen reden voor stress. Als je in het nu leeft is er meer ruimte voor spontaniteit en zijn. Het Julejaar is geen nieuwe waarheid, maar bedoeld om jou te inspireren om opnieuw naar je tijd en de natuur te kijken.


Uitleg van de indeling van het Julejaar (de cirkel)

RingInhoud / Betekenis
Maancyclus: afnemende maanvolle maanwassende maannieuwe maan
De invloed van de maancyclus op mensen en planten
IJsmaElke maanfase heeft een naam en vooral de volle maan wordt benoemd:*Maan van de langste nacht * IJsmaan *Sneeuwmaan *Maan van de dood *Maan van ontwaken *Grasmaan * Plantmaan *Maan van de Roos *Maan van Weerlicht *Oogstmaan *Jachtmaan *Maan van vallende Bladeren(Bloedmaan) * Boommaan
De maan en de siderische dierenriemDe relatie van de maan met de sterren, de siderische periode van 27,2 dagen met een klimmende en dalende maan, heeft invloed op lichaam en planten.
13Dagen van de huidige Gregoriaanse zonnekalender:
365,241299 dagen (365 / 366 in een schikkeljaar)
sept
Maanden van de Gregoriaanse kalender: Januari (hemelspoort), Februari (reinigen), Maart(mars), April (openen), Mei (lentegodin), Juni (godin Juno), Juli (keizer Julius Caesar), Augustus (keizer Augustus), September (zeven), October (acht), November (negen), December (tien)
Dagen van het Julejaar: de natuurlijke cyclus 13 x 28 + 1 (+ 2 in een schikkeljaar)
De donkerpaarse dagen zijn de zondagen, de rode de jaarfeesten
23Weken van het Julejaar: precies 52 weken + 1 dag, en 4 per maand
Eva
Adam
Maanden van het Julejaar, vernoemd naar een Godin en een God die het thema van de maand vertegenwordigen
LIEFDEThema's van de Maanden, die kwaliteit en thema van dat moment aangeven
Bomen van Het Julejaar, elke maand van Het Julejaar heeft een passende boom, die dat moment in het cyclus belichaamt - net als de Godin en God
JULE8 Jaarfeesten die begin en hoogtepunt van de seizoenen markeren en in verband staan met de dierenriem
Sterrenbeelden, zodiactekens, dierenriem
vuuraardeluchtwater
ramstiertweelingenkreeft
leeuwmaagdweegschaalschorpioen
boogschuttersteenbokwatermanvissen
Jaargetijden: beginnen en eindigen met een jaarfeest en op 15° van een sterrenbeeld: winter - Samhain - schorpioen, lente - Imbolc - waterman, zomer - Beltane - stier, herfst - Lammas - leeuw

Multicultureel kalender!

De kalender is natuurlijk en de feesten vieren de natuur en zijn neutral ten opzichte van religies: alle mensen kunnen deze feesten samen vieren!

Geen opmerkingen: